Boetes door autoriteiten hoe ga jij ermee om?

 

VMT

Ik las gisterenavond een leuk stukje in de nieuwe VMT over verificatie, geschreven in de rubriek Young QA, geschreven door Nadine Smets en Frank Sluis.  Er werd toegelicht dat er binnen voedselveiligheid systemen steeds meer nadruk komt te liggen op verificatie. Als ik in de praktijk kijk dan wordt er vaak gezegd: De nieuwe generatie, die weet niet waar het over gaat. Zij kijken alleen in het boekje en stellen dan een tekortkoming vast. Dat leidt dan soms (in geval van verificatie door autoriteiten zoals de NVWA) tot een rapport van bevindingen of zelfs een boete. Gelukkig werd er in het stuk ook betoogd dat met de introductie van food safety culture in wetgeving en in de GFSI-standaarden vertrouwen ook weer als pijler wordt gezien.

COMBINEREN

Je kunt verificatie en vertrouwen ook goed combineren. Door altijd in gesprek te gaan tijdens bijvoorbeeld een inspectie. Je hebt dan aan beide zijden de kans om toe te lichten hoe het zit, de dialoog aan te gaan. Iets wat het vertrouwen zeker ten goede komt. De inspecteur heeft de kans om toe te lichten waarom er wordt geverifieerd en kan ter plekke uitleggen wat er is gezien. De ondervraagde medewerker kan verdere details geven en de context van de situatie weer te geven.
 
Dat maakt een tekortkoming niet direct anders. Het levert voor dat moment wel al begrip en wederzijds vertrouwen op. Het verduidelijkt en levert een kwalitatief betere verificatie op. Bovendien is de kans groot dat het vervolgens leidt tot meer betrokkenheid en eigenaarschap. Ik zou het wel weten, ook als Young QA er, altijd bouwen aan vertrouwen met alle stakeholders waar je mee te maken hebt. Dat levert echt veel voordelen op, voor alle betrokken partijen.
 

QUALITY WORKFLOW®

In het Quality Workflow® programma over voedselveiligheidscultuur besteden we vanzelfsprekend veel aandacht aan vertrouwen. In de Quality Workflow® training voedselveiligheidscultuur,  bij de implementatie van de Quality Workflow® cyclus maar ook in de app wordt je hiervoor actief gestimuleerd. Wil jij hier meer over weten? Of ben je nu ook nieuwsgierig naar de andere Quality Workflow® bouwstenen? Neem dan snel contact met ons op voor een kop koffie en een goed gesprek.
 

Geplaatst in Continu verbeteren, Food safety, Geen categorie, Mensen in beweging, Quality assurance, Voedselveiligheidscultuur.