Voer jij dialoog in een psychologisch veilige werkomgeving

Ik, eigenwijs….

De mensen om mij heen zullen het vast wel herkennen, ik ben een beetje eigenwijs, ook wel genoemd eigengereid, beetje dwars, beterweter, stijfkoppig, wijsneus…. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik was vandaag weer eens op de sportschool, ja het is in mijn geval verstandig om alvast voordat de feestdagen van start gaan, in actie te komen. Ik doe dat bij een sportschool in Cuijk, waar een heel gretig jong team klaar staat en altijd bereid is om enthousiastelingen als ik te helpen. De service is Top met een hoofdletter T. Enige tijd geleden startte ik met E-gym. Hierbij volg je op een serie toestellen een op maat ingesteld programma en is succes, mits je het programma in de vereiste regelmaat precies blijft volgen, gegarandeerd.

Het probleem

Prima, dacht ik zo, tot ik vandaag door het E-gym apparaat gedwongen werd de cyclus aan te passen. Zoals gezegd, een beetje dwars, vond ik daar wat van. Beter gezegd, ik vond het helemaal niet fijn, ik wilde het niet. Ik loste de situatie trouwens ook zelf op. Ik dacht eerst te gaan stoppen, maar ontdekte een mogelijkheid in het E-gym programma waardoor ik de cyclus aanpassing kon omzeilen. Ik wilde wel steeds een vast programma blijven volgen, maar ik wilde niet dat het apparaat voor mij keuzes ging maken, ook al was daar tevoren over nagedacht en ook al zou dat het optimale resultaat opleveren. Ik wil het namelijk op mijn eigen manier doen. Ik wil zelf invloed hebben op de weg naar resultaat.

Autonomie

Dat heet geen eigenwijs en ook niet stijfkoppig of wijsneuzerig. Dat heet een behoefte naar autonomie. En daar heeft ieder mens behoefte aan, zelfstandig te werk gaan en eigen keuzes kunnen maken. Als je de medewerkers geen autonomie biedt, dan gaan ze er uiteindelijk zelf wel naar op zoek.  Een psychologisch veilige werkomgeving is erg belangrijk om met elkaar in dialoog te kunnen gaan.

De dialoog in een psychologisch veilige werkomgeving is een van de onderdelen van ons complete programma Quality Workflow® maar ook van de losse bouwsteen: de training Quality Workflow® voedselveiligheidscultuur. Heb je interesse of wil je er meer weten over de mogelijkheden die wij bieden, neem gerust contact met ons op. We vertellen er graag meer over, en dat mag ook zijn onder het genot van een kopje koffie.

 

Geplaatst in Continu verbeteren, Food safety, Geen categorie, Mensen in beweging, Quality assurance, Voedselveiligheidscultuur en getagd met , , , , , , , .