Ronde tafel gesprek

Een ronde tafel gesprek is eigenlijk een dialoog, waarin mensen zich met elkaar verbinden. Er wordt ruimte gemaakt voor elkaars standpunten en er is begrip voor een andere kijk op zaken. Het is belangrijk om de tijd te nemen, want een dialoog is een vorm van langzaam denken. Het is niet iets wat je even tussendoor doet, het is gericht op diepgang.

Het is belangrijk om naar elkaar te luisteren en waar nodig vragen te stellen. Als je jezelf kunt verplaatsen in de ander, dan is dat top, het is de bedoeling dan ook dat je de wereld bekijkt door de ogen van de ander. Als je bij elkaar begrip kunt kweken en zicht kunt krijgen op elkaars denkbeelden, dan heb je al een heel mooi resultaat behaalt. Denk niet als tegenstander, maar als medestander, denk samen als één. Onderzoek bij de mededeelnemers de onderliggende gedachten, waarden of visie. Sta open voor nieuwe ideeën, dat werkt verjongend. Alle deelnemers hebben iets te halen en te brengen. Dit kan waardevol zijn voor je eigen bewustwordingsproces.

Als ronde tafel leider, maar ook als deelnemer is het belangrijk om LSD te gebruiken: Luisteren Samenvatten en Doorvragen. Zo wordt iedereen goed begrepen en dit voorkomt misverstanden achteraf. Het is belangrijk dat iedere deelnemer aan het woord komt.

Als hulpmiddel bij een rondetafelgesprek kun je een praatstok inzetten, dat is een oud indiaans voorwerp, wat er voor kan zorgen dat er niet door elkaar gesproken wordt en dat we luisteren naar elkaar, dat we werkelijk een dialoog aan gaan met elkaar. De praatstok ligt in het midden en werkt als beurtverdeler: wie de praatstok ter hand neemt spreekt. De anderen luisteren. Is iemand uitgesproken dan wordt de praatstok terug gelegd in het midden en mag de volgende de beurt nemen.

Het is goed om een rondetafelgesprek te beginnen met een gesloten vraag, dan hoeft iedereen alleen maar zijn hand op te steken en komt niet rechtstreeks aan het woord. Dat kan drempelverlagend werken. Daarna kun je het 5W1H principe gebruiken met de open vragen.

Ik ben Quality Workflow trainer. Ik als trainer ga de dialoog aan met de werkvloer en het middenkader. Dat doe ik in staande rondetafelgesprekjes. Daarin stimuleer ik om met elkaar en met het management aan de ronde tafel te gaan. De werkvloer krijgt weer een stem en zo kan er samen worden gewerkt aan bijvoorbeeld een betere voedselveiligheid. Ik zie in korte tijd medewerkers groeien in hun bewustwordingsprocessen en daarmee ook de organisaties. Aan het einde van een ronde tafel gesprek, bedank ik altijd iedereen voor de openheid en de ervaringen die er in het gesprek zijn gedeeld. Leuke leerzame afsluiter: vraag wat het rondetafelgesprek de deelnemer heeft gebracht.

Dit artikel werd geschreven door José Meesters Zwiers

Meer informatie:
Fresh Quality Support
Daniël Zwiers
Tel.+31 (0)6-225 936 06
daniel@freshqualitysupport.nl
José Meesters Zwiers
Tel.+31 (0)6-519 233 66
jose@freshqualitysupport.nl

Geplaatst in Continu verbeteren, Dialoog, Mensen in beweging, Quality assurance, Voedselveiligheidscultuur en getagd met , , , , , , .