Ben jij alert bij gevaar als ’t gaat om de voedselveiligheid

Emotie


Iedereen kent wel de natuurlijke reactie van mensen op gevaar. Maar wanneer we vechten of vluchten, wat op dat moment een emotionele reactie is, geeft in die situaties waar het gaat om voedselveiligheid, zeker niet altijd een veilig eindresultaat.

Ratio


Voorbereid zijn op gevaar levert daarentegen een beheerste situatie op. Het gevaar wordt niet meer stressvol en ongecontroleerd, maar zonder emotie, aangepakt. Rationele doordachte keuzes kunnen worden gemaakt. Op deze manier levert het bij een goede uitvoering zelfs een boost in vertrouwen op.

Dynamiek


Af en toe een verrassing is trouwens geen probleem. Dat hoort ook bij de dynamiek van de voedingsmiddelenindustrie. Ik zou persoonlijk niet anders willen, zolang het maar niet ten koste gaat van de veiligheid en kwaliteit van consument of klant.

Zelf ontdekken


Wat is er voor teamleiders, productiechefs en voorvrouwen op de werkvloer nu leuker dan die gevaren zelf in te leren zien. Dat leren we hen in onze trainingsworkshops. We zien deelnemers ontdekken dat ze dat heel goed zelf kunnen. Dat is echt het leukste aan ons werk. We betrekken vervolgens dezelfde medewerkers ook bij het opstellen van beheersmaatregelen. Zo zet je oog voor gevaar om in grip op de voedselveiligheid in, om en door de hele organisatie heen. Dan werk je aan een betere voedselveiligheidscultuur, zoals de normen dat vragen.

Lees ook ons artikel over Effectief Leiderschap

Geplaatst in Quality assurance, Voedselveiligheidscultuur.